Katara FanSite - Hungarian Avatar: The Last Airbender and The Legend of Korra Site || Aang és Korra Legendája
Főoldal/Frissítések

402: Korra Egyedül (értékelés)

 Folytassuk az értékelést a tegnapi epizóddal, a Korra Egyedüllel. Természetesen ha még nem láttad, akkor irány lejjebb megnézni eredeti nyelven vagy magyar felirattal, ha pedig már láttad, akkor szívesen várom a te véleményedet is. Spoilerek következnek.

 Az utolsó évad bevezető epizódja erősen világ fejlődéséről szólt, hogy mi minden történt 3 év alatt. Alapokat kaptunk új karakterekhez és a régek mostani állapotához. Ami merész húzás volt, hogy a címszereplő mindössze az utolsó percben bukkant fel, amiről már írtam előző héten. A második fejezet azonban másról sem szólt, csak Korráról, és az ő szemszögéből vizsgálta meg ezt a 3 évet. Az előzőtől eltérően ez a rész használt visszaemlékezéseket is, és sokszor mindössze képi világgal és zenével fejezte ki mondanivalóját. Mindezt pedig zseniális, érzelmileg megrázó módon tette.

 A történet ott kezdődik, ahol az előzőnek vége lett: Korra indult egy, a 6. Földrengéshez hasonló versenyen, kikapott, és magányosan indult tovább. Aztán láttuk, hogy a 3 évvel ezelőtti énje még mindig kísérti, és később azt is megtudjuk, hogy folyamatosan látott róla illúziókat. De valóban illúziók voltak ezek? Később egy szellem is látta, és fizikai kontaktusba is került vele Korra. Mivel ő az Avatar, és a kapu megnyílt a szellemek és a fizikai világ között, az én tippem az, hogy az Avatar Állapotos énje nem csupán látomás, hanem egy tényleges, fizikailag létező szellem, ha úgy tetszik, aki 3 éve folyamatosan kísérti őt a múltjával. Ahogyan elkezdődnek a visszaemlékezések betekintést nyerünk Korra küzdelmeibe a gyógyulás terén, és megtudjuk mennyit hátráltatta ez a bizonyos szellem.

 Na igen, a visszaemlékezések. Vigyázni kell az olyan epizódokkal, melyek jelentős része visszaemlékezésekből áll, hiszen közben a jelenlegi történéseknek is haladniuk kell. Ugyanakkor az Avatar sorozatokat soha nem kellett félteni ettől, hiszen gondoljunk csak a A Vihar című részre Aang Legendájából, vagy A Múlt Árnyéka Korra Legendája epizódra. Vagy, nem is tudom, Zuko Egyedül? Hiszen minden A:TLA fannak rögtön a híres 2. évados fejezet jutott eszébe, ahol mélyebb betekintést nyerhettünk Zuko múltjába és lelki világába. Egyértelmű párhuzamok vonhatóak a kettő között, és hiszem, hogy a címadás sem véletlen. Mindazonáltal egy nagyon lényeges különbség is megfigyelhető: Zuko útja antagonistából át vezetett hőssé, és közben a Föld könyvében volt egy anti-hős korszaka, aminek alappillére volt a Zuko Egyedül című rész. A fentebb említett Vihar epizód után ez votl az első, ahol igazán megértettük, Zuko mit és miért csinál, ahol elkezdtük sajnálni, ahol láttuk, hogy talán nem is olyan rossz ez a srác. Korra azonban mindig hősként volt jelen, ő az abszolút protagonista, és az ilyen mély, egy adott karakterre fókuszáló epizódokat általában nem a főszereplők kapják, hiszen eleve róluk szól a sorozat. Most azonban kaptunk egy egész epizódot, ahol a visszaemlékezéseket kivéve egyetlen állandó szereplő volt jelen, Korra. Mivel Korra ezalatt a 3 év alatt kiesett a központból, már nem ő a fő mozgatórugó, ezért volt ez a rész. És akkor ott vagyunk, amit egy hete mondtam, hogy a világ ment tovább, Korra viszont nem. Ezért kellett egy egész epizódot csak a saját útjával tölteni.

 Mégpedig ez az egész epizód zseniális volt. Egyrészt eltalálták a jelen és a múlt közötti egyensúlyt, másrészt mindkettő szál rendkívül jó jelenetekkel szolgált. 3 évvel ezelőtt Korra otthagyta a Köztársasági Várost és vissza költözött a Déli-sarkra, hogy ott pihenje ki fáradalmait. Katarával való jelenetei nemes egyszerűséggel briliánsak voltak. Láttuk Katarában azt a 14 éves lányt, akit megismertünk, és azt a 90 éves bölcs asszonyt, akit elvártunk a sorozattól. Úgy segített Korrának felépülni, ahogy annak idején Aangnak, és végre kihasználták azt a tényt, hogy ez a fantasztikus vízidomár még él. Korra nehézségei is már-már megrázó őszinteséggel lettek bemutatva, mind a fizikai mind a lelki akadályok legyőzése időbe telt neki. Ha még emlékeztek, én a 3. könyves kritikában leírtam, hogy mennyire örülök annak, hogy Korra nem lesz egy-kettőre jól, hogy ténylegesen trauma érte és hogy ezzel hajlandóak foglalkozni. Ez a rész minden volt, amit vártam. Korra tagadásától kezdve a türelmetlenségén át egészen a magányba vonulásig minden gyönyörűen és tisztán jött le.

 Korra ugyanis PTSD-től szenved (poszttraumatikus stressz szindróma), ez elég egyértelmű, és ezt nem besöprik a szőnyeg alá, hanem megmutatják, hogy igenis van ilyen. Megmutatják, pontosan mivel jár, és Korra útján keresztül bemutatják, hogy le lehet küzdeni. Ez a konkrét fejezet nem igazán szólt magáról a gyógyulásról, ám biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő részek egyikében (akár a következőben) áttérünk arra is. Addig azonban itt remekül mutatták be Korra lelki világát. A Katarával való terápia után Tenzin meglátogatta hősnőnket, és egy egész jelenetet kaptunk arra, hogy párhuzamot vonjunk az első évados Korra és a mostani között. Korra újra felvette edzőruháját, és beállt tűzidomárkodni, azonban egy hirtelen emlék után veszített. Itt éreztem azt, hogy ő kétségbeesetten próbál visszamenni és olyan lenni, mint amilyen volt, de ez nem így működik. Ahogyan Zaheer is megmondta, amint elkezdődött a változás nem lehet megállítani, Korra egyszerűen nem lehet olyan, mint amilyen régen volt. Erre lassan ő is rájött, ezért is határozott úgy, hogy visszamegy a városba és ott próbálja elkezdeni új életét.

 

Igen ám, de megállói során rájött, hogy talán már Avatarként sem tud üzemelni, és talán nincs is rá szükség. Mire eljutott a Levegőtemplom-szigethez, régi énje újból megjelent neki, így inkább másmerre vitte a sors. Végre maga mögött hagyta régi énjét, haját levágta és lélegzetelállítóan szép panoráma mellett utazott a világban, keresve önmagát és Raavát. Találkozott meglepően aranyos szellemekkel is, akik a végül segítettek neki eljutni a mocsárba. Így jutunk el mi is a jelenbe, ahol Korra immár fizikailag is megküzd régi énjével, majd találkozik egy még régebbi baráttal. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy egyszerre volt kegyetlen és nagyszerű húzás a végére betenni egy, olyan 87 éves Toph Beifongot. Meglátjuk, hogy Piciláb régi barátja hogyan fog segíteni az új Avatarnak felépülni.

 Összességében imádtam a Korra Egyedül című fejezetet. A szokásosan gyönyörű zene és képi világ szinkronban működött a fő témával, Korra útjával és lelki világával. A látomások mindig emlékeztették őt és a közönséget is, hogy nem olyan könnyű túllépni egy ilyen traumán, és hezitálás meg utalások nélkül belevágtak a közepébe egy trauma feldolgozásának. 

A megannyi kedvenc jelenetem közül egyet nem említettem, amiben Korra barátai leveleit olvassa illetve ír is egyet. Mind Asami, Mako és Bolin levelei rendkívül jól tükrözték a karakterüket illetve a kapcsolatukat Korrával, és ami még jobbá tette az a válaszlevél volt. Korra egyet írt csak, Asaminak, ami egyrészt nagyon demonstrálta, meddig jutott a kapcsolatuk ahhoz a szörnyű, első évados szerelmi háromszöghöz képest, másrészt Korra nagyon őszintén írt benne Asaminak. Az, hogy legalább egy embernek le tudta írni, be tudta ismerni, hogy van baj nagyon sokat lendített, és végül eljuttatta az útjáig. Úgyhogy külön kiemelném ezt a jelenetet, persze nincs olyan, amire ne tudnám azt mondani, hogy nagyszerű volt. Éppen ezért:

10/10

2014.10.11. 14:50, szofi11 Vissza a bloghoz
9 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.10.13. 17:23
villam211
A higanyszerű folyadék nem a mérget jelképezi?
2014.10.11 23:40
Pabu

„ Az ATLA-ból a kedvenc részem a Zuko egyedül volt, szóval mondanom sem kell emnnyire vártam ezt a részt :) És nem csalódtam, nagyon tetszett minden részlete, mindenre odafigyeltek a készítők. Ami engem legjobban érdekel az az, hogy Korra előző énjének szelleme (??) micsoda valójában, meg abból a higanyszerű folyadékból pontosan hogy került Toph-hoz?


Válasz:

Igen, ez a szellem kérdés nagyon érdekes, és ha már most ennyit foglalkoztak vele, biztosan kifejtik majd. Mivel a szellem is látta, nem Korra fejében van, és mivel képes volt fizikailag rátámadni, ezért több, mint egy látomás. Meglátjuk, érdekes lesz a kifejtés :)

Idézet
2014.10.12. 10:34
Exív

Szerintem ez nagyon érdekes és izgalmas évad lesz, én sokta vátok elt őle az elejétől fogva és nem is csalódtam. Amikor az összes megemlékezés egy rész alatt lement csodálkoztam mivel én azt hitte, több részen át mindig kiderül valami. De ez még annál is jobb.  :D Nagyon kiváncsian várom as folytatást és had jegyezzem meg hogy az egészben akkor fogtam padlót mior az öreg Toph megjelent. ( Toph a legkedvencebb szereplőm az Aang legendájából és én már nagyon várta, az eljöttét). Az a picilábos megszólítás szuper volt oda megvolt a hatás. :D xD Amit elvárok hogy a vége ne legyen befejezetlen, mármint ne úgy legyen vége hogy legyőzte a gonoszt azt képzeld oda a többit. Ezt az Aang legendájában nagyon szépen megoldották, megkezdték a jövő elgondolását pl. Katara és Aang csókja, Zuko koronázása... szépen elkezdték a jövöt igy már gyönyörű befejezés volt.(Teljesen le volt zárva). :D de eddig milyen klassz, szuper és zsniális volt, tudom hogy ez lesz a legjobb évad az Avatar mese történetében.

Idézet
2014.10.12. 09:09
jky

@Pabu

Nem a higanyszerű folyadékból került oda. Toph a sárban fekve talált rá Korrára, el volt ájulva, így ő vitte el oda. Mondjuk jó erőben lehet az öreglány, ha el tudta vonszolni. 

 

Idézet
2014.10.11. 23:40
Pabu

Az ATLA-ból a kedvenc részem a Zuko egyedül volt, szóval mondanom sem kell emnnyire vártam ezt a részt :) És nem csalódtam, nagyon tetszett minden részlete, mindenre odafigyeltek a készítők. Ami engem legjobban érdekel az az, hogy Korra előző énjének szelleme (??) micsoda valójában, meg abból a higanyszerű folyadékból pontosan hogy került Toph-hoz?


Válasz:

Igen, ez a szellem kérdés nagyon érdekes, és ha már most ennyit foglalkoztak vele, biztosan kifejtik majd. Mivel a szellem is látta, nem Korra fejében van, és mivel képes volt fizikailag rátámadni, ezért több, mint egy látomás. Meglátjuk, érdekes lesz a kifejtés :)

Idézet
2014.10.11. 22:19
srktmt

Hello!

Jó volt a kritka, egyet értek veled: ténylg az eddigi legjobb évadként indul.

Én azt várom még ettől az évadtól, hogy egyrészt ez után 2 nagyon jó rész után nem kapkodják el Korra "visszatérését". Másrészt, hogy ne az legyen mint egy átlag-/tucatsorozatban, hogy megjelenk a főhős lenyom mindenkit és kész vége. Valami olyasmitt szeretnék itt is megkapni, mint ami az Aang legendájában, hogy bár az avatár visszatért és persze végül úgyis újra helyreállítja a rendet, de mire visszatér, addigra szenvedjen el az avatár és a világ is komoly veszteségeket. Erre volt a példa az Aang legendájában, ahol mire Aang visszatért, addigra meghalt a teljes légidomár nemzet. Ott erre volt felépítve 2 nagyon erős rész is (Az egyik ahol visszatérnek Aang nevelkedésének színhelyére, és a másik ahol a  másik levegő templomban találkozott az odatlepültekkel.)

Remélem érthetően fogalmaztam meg, hogy mire gondolok.

Illetve ami nekem még nagyon pozitívum ebben a sorozatban, hogy még az Aang legendájában ott volt az avatár, de még nem volt felkészülve a feladatra fizikálisan,addig itt Korra fizikálisan (idomítási képességeivel teljese rendben van), de szellemileg kell felkészülnie az eljövendő harchoz. Hiszen ott Aangra szüksége van  világnak, de még nem érzi magát elég erősnek, addig itt Korra fizikálisan elég erős lenne, de elhiszi hogy az embereknek nincsen rá szüksége. És erre erősen rá is játszanak a készítők az antagonistákkal, illetve az előző évad utolsó részének végével, ahol újra hivatalossá teszik a levegő nomádjait, és így Korra úgy érzi, hogy rá nincs szükség, hiszen maga Tenzin mondta,hogy míg felépül, addig ők ellátják a feladatait!

 

Mi a véleményed ezekről?


Válasz:

Szia!

Köszönöm a kommentet :) Az első és a második könyvek után is kicsit elhamarkodottnak éreztem a végkifejletet, és hatása Korrára, mint emberre nem volt, csak maximum a világra a szellemportálok megnyitása. Ezért imdátam annyira a Változás fináléját, és gondolom úgy, hogy az egyik legjobb évadot kezdtük, mert most tényleg vannak következmények. Az első rész egyik fő szála az volt, hogy a Föld Királysága még három év után is szét van esve, a második pedig arról, hogy Korra lelki világa is romokban, ezt pedig imádom. Mármint, jót akarok Korrának :D De az, hogy ezt felvállaják, hogy foglalkoznak a traumával, amit átélt, ez hatalmas lépés, főleg mivel gyerekműsorról van szó. Persze,az más kérdés, hogy a Nick már le sem adja a tévében ezeket a részeket, khm... ő bajuk.

Abszolút igazad van a második gondolattal is, Korra az elejétől kezdve ellentétben állt Aanggal ilyen szempontból. Az eredeti sorozatban Aang mondott olyanokat, hogy azért futott el, mert soha nem akart az Avatar lenni, Korra meg azzal kezdte, hogy mást sem akart egész életében, csak hogy ő legyen az Avatar. Erős kontraszt a két főszereplő között, és mindkettőt kitűnően kiépítették a saját sorozatukban. Aang a végére elfogadta kötelességéit és mégis megtartotta önmagát, nem véletlen az utolsó rész címe: Aang Avatar. Korra útja ezzel szemben arról szól, hogy több ő egy címnél, ő Korra, és nem kell az Avatarnak lennie, hogy emberszámba vegyék. Gondoljunk csak az összes fináléra. Ez a harmadik azért volt különleges, mert mindazt ami felgyülemlett Korrában összehozta, és így összetört. Nagyon jó irányba halad egyelőre a 4. könyv, és itt Korra már talán végre el fogja fogadni, hogy igen, a világnak szüksége van rá, igen, ő az Avatar, de egyben ő Korra is, csak simán Korra. (Ezért is lenne hatalmas húzás, ha az utolsó rész címe simán Korra lenne.)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Hirdetés
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Chat

 

 
Főmenü

 

Válassz az alábbi menüpontok közül :)

 
LINK US:
 

   

 

 

 
Legend of Korra

Várható megjelenések:

 

Cím: LoK: Turf Wars Part One
Formátum: képregény
Megjelenés: július 26.
Rövid leírás: Korra ás Asami egy párként térnek vissza a Szellemvilágból... és a Köztársasági Városban nem találnak mást, csak politikai katyvaszt és ember vs. szellem konfliktust!

 

Cím:A:TLA: North and South
Formátum: keménykötésű könyv
Megjelenésoktóber 25.
Rövid leírás: Az Észak és Dél trilógiát összefoglaló könyv.

 

 

Cím: LoK: Turf Wars Part Two
Formátum: képregény
Megjelenés: 2018. január 30.
Rövid leírás: A triádok fenyegetik a közbiztonságot, Zhu Li indul a választásokon és Korra küzd azzal, hogy mindezek mellett Avatarként pártatlan maradjon.

 

 

 
Szavazás
Olvasod a képregényeket?

Igen, eddig mindet elolvastam
A legtöbbet elolvastam
Csak egyet-kettőt olvastam
Egyáltalán nem olvastam még Avatar képregényt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Az Oldalról

Az oldal az immár több millió ember kedvenc sorozatával, az Avatar: The 
Last Airbender illetve a The Legend of Korra c. sorozatokkal foglalkozik! Itt mindent megtalálsz! 

Nyitás: 2008. dec. 27.
Zárás: ???
Ajánlott böngésző: Chrome / MF
Képfelbontás: 1024x768 (vagy nagyobb)
Elérhetőség: katarafansite@citromail.hu
Facebook: Katara FanSite
Szerkesztők: Szofi11, Gergő & Norbi
Design: The Legend of Korra

Amerika:
Sorozat:
The Legend of Korra

Következő: -
Hol? -
Mikor?-
 

Magyarország:
Sorozat: -
Következő: -

Hol? -
Mikor? 

 

 
Language Change


Angol/English
 Magyar/Hungarian


 
Számláló
Indulás: 2008-12-27
 

Free counters!

 

 


Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha