Katara FanSite - Hungarian Avatar: The Last Airbender and The Legend of Korra Site || Aang és Korra Legendája
Kritikák
Kritikák : LoK: 401: Ennyi Év Után kritika

LoK: 401: Ennyi Év Után kritika

szofi11  2014.10.04. 14:28

 A kritika Korra Legendájának 4. Könyv 1. Fejezetéről készült 2014. október 4-én.

Eredeti poszt: [link]

​A véleményváltozás jogát fenntartom.

 


 Tegnap egy igen rövid várakozás után Korra Legendája visszatért egy új évaddal, méghozzá az utolsóval. Ezzel együtt eljött az ideje annak is, hogy az első könyv után újra fejezetenként legyen kritika, megbeszélés, értékelés, és most még találgatás is, hogy mi jön ezután. Ha már láttad a részt, akkor kérlek oszd meg velünk gondolataidat te is, ha még nem, akkor irány nézni, elérhető online eredeti nyelven és magyar felirattal. Természetesen spoiler alert.

 Kezdjük az első nagy meglepetéssel, a 3 éves ugrással. Összesen nem telt ennyi idő Korra világában, amióta ismerjük (kivéve az elején a 12 éves ugrást a kicsi Korrától a 17 évesig). Az első és második könyv között volt egy fél év, a második és harmadik között két hét, és most 3 év. Merész húzás ekkorát ugrani, főleg, hogy többé-kevésbé lezáratlan maradt az előző finálé. Na de lássuk, hogyan töltötték be ezt az űrt.

 Rögtön az epizód elején Shiro Shinobi szokásos összefoglalója kicsit más volt, gyakorlatilag egy Köztársasági Város reklám, ami már adott kisebb ötleteket, hogy mi minden történhetett az Avatar világában. A világ ment tovább, a város fejlődött, Raiko elnök végre elismerte Korrát, így szobrot állított róla és parkot nevezett el róla. Asami sikeres üzletasszonyként állt a Jövőipar élére és segítette a város fejlődését, Mako pedig a leendő 54. Föld Királyát őrzi koronázásáig. Itt már sejthetjük, hogy mik történtek a Föld Királyságában, ahol legutóbb még anarchia uralkodott. Zaheer szabályosan kivégezte a királynőt, és úgy tűnik 3 év kellett ahhoz, hogy valamennyire rendbe szedjék. Na meg Kuvira.

 És akkor itt vegyük is végig, mit tudunk az újdonsült "Nagy Egyesítőről". Kuvira nevét először a Változás fináléjában hallottuk, és már akkor tudni lehetett, hogy nagyobb szerepet szánnak neki a befejező könyvre. Azonban, miután újra megnéztem a teljes 3. Könyvet rájöttem, hogy amióta Zaofu és Su megjelent, azóta ott volt bizony Kuvira is. A háttérben táncolt, őrt állt, jelentett, vagy éppen az újságban szerepelt (amiről az 1. Könyv óta tudjuk, hogy baljós jel), valamilyen úton-módon mindig ott volt, finoman elrejtve. Most pedig eljött az ő ideje, mint a Föld Királyságának Nagy Egyesítője. A finálé és főleg a trailer óta azon gondolkodtam, mi lehet majd Kuvira motivációja. Hiszen csak Korra Legendájában kaptunk az elnyomottakat segítő álarcos vezért; a manipulatív politikai vezető bátyját; egy bosszúéhes feltalálót; egy spirituális megszállottat, aki Sötét Avatar akart lenni bármi áron; és egy csapat kivételes idomárt, akik anarchiáért harcoltak. Azt félretéve, hogy a zseniális feltaláló, Hiroshi Sato visszatér ebben a könyvben (bár ez is biztosan érdekes fordulatokat hoz, főleg Asami életében), ha megnézzük ezeket az antagonistákat, akkor mindegyik céljában volt logika. Amon szentül hitte, hogy az idomítás csak átok a világnak - az Egyenlőségiek követték minden szavát. Tarrlok megkérdőjelezhető módszerekkel ugyan, de sikeres politikus lett, aki rendbe akarta rakni a várost - az egész tanácsot és a tömeg nagy részét ő irányította. Hiroshi a felesége halálát akarta megbosszulni és elérni, hogy mással ne történhessen ilyen - az Egyenlőségiek őt is vakon támogatták. Unalaq tényleg úgy gondolta, hogy Wan és a többi Avatar rosszul döntött, így a saját kezébe akarta venni az irányítást és jobb jövőt hozni - a Szellemvilág inkább őt támogatta az igazi Avatar helyett. A Vörös Lótusz a korrupt és önkényes uralkodók hatalmát akarta megdönteni, hogy az emberek szabadok legyenek - tudjuk, hogy még sok tag van elszórva a világon, és hogy voltak bőven támogatóik. A lényeg, hogy mindenkinek volt egy célja, és nem azért voltak ők a főgonoszok, hogy gonoszok legyenek. Kuvira ebből a szempontból gyönyörűen folytatja a sort, hiszen az ő célja most az egyesítés, az egységes rend létrehozása, és már az első epizódból kiderült, hogy hatalmas serege van amivel az uralma alatt tartja a Föld Királyságának jelentős részét. Olyan karakterek is mellette állnak, mint (a morálisan megkérdőjelezhető) Varrick, Bolin és Su fia, Baatar. Az már rögtön kiderült, hogy Kuvira így, vagy úgy, de az egész királyságot egyesíteni akarja, és talán a túlzott erőszak lesz a bukásának oka, az mindenesetre biztos, hogy egyelőre nem antagonistaként, hanem a Nagy Egyesítőként van jelen. Az Avatar sehol nem volt 3 évig, Kuvira viszont keményen dolgozott az egyensúly fenntartásáért. Vajon kit fog választani a tömeg?

 Arról nem is beszélve, hogy egy új uralkodó is hamarosan elfoglalja méltó helyét a trónon, Wu herceg, az előző királynő unokaöccse. Nem véletlenül volt egy 3 éves interregnum, hiszen a Vörös Lótusz teljes káoszban hagyta a királyságot. Egyrészt pont ezért volt nagy szükség Kuvirára, másrészt kérdés, képes-e befogadni a tömeg egy újabb uralkodót, vagy új államforma köszönt a Föld lakosaira. Talán itt is eljött a demokrácia ideje? És akkor mi lesz a Tűz Népével Úgy volt, hogy most velük kell foglalkozni, és már tudjuk, hogy Zuko és a lánya is megjelennek. És Kuvirával mi lesz ebben a politikai játszmában? Talán nem lesz neki elég a Föld Királysága, és vissza akarja szerezni az Egyesült Népek Köztársaságának területeit, vagy az egyesült Föld Királyságát diktatúrába viszi át.

 Na de vissza erre az epizódra, ahol nagyobb szerepet kapott az előző évadban felbukkant Kai és Opal. Mindketten a Levegő Nomádjainak új céljához méltóan küzdöttek a banditák ellen, az új szupermókus szerelésükben. Kai megnőtt, a kis tolvajból igazságtevő lett, Opal pedig nem teljesen ugyanaz az édes tinilány, akit megismertünk. Ez főleg akkor mutatkozott meg, amikor Bolinnal beszélt, illetve amikor a bátyjával és Kuvirával. Érdekes lesz látni, hogy Baatar és Kuvira pontosan hogyan hagyták ott Zaofut, és honnan jött ez a nagy szerelem. Opal elmondása szerint Su ezt nagyon a lelkére vette, és látszik, hogy ő is, úgyhogy lesznek még itt érdekességek a Beifong családdal (és akkor Linről és Tophról még szó sem esett). Mind a kettejük kapcsolata Bolinnal és Jinorával immáron hivatalos, bár a shipperek annyira nem örülhetnek, hiszen problémák is vannak bőven Opal és Bolin között, főleg Kuvirának köszönthetően. Azt pedig senki nem hitte el, hogy véletlenül támadták meg őket pont akkor a banditák, amikor a falu utolsó lehetőségét szállították.

 Bolin egyébként érdekes irányba indul. A mindig jó és mindig túl naiv Bolin most is belekeveredett valamibe, amibe nem kellett volna, Kuvira seregébe, és kíváncsi leszek, mikor jön el az a pont, amikor rájön. hogy ez így nem jó. Az Avatar Csapatból ő szerepelt a legtöbbet, Asamit már említettem, hogy a vállalkozásával és a várossal foglalkozik, Mako pedig a testőri munkájával, hiába nem akarja. Így elmondható, hogy a világgal együtt a Krew is továbblépett és 3 év alatt nekik sem állt meg az élet. Na igen.

 Beszéljünk az elefántról a porcelánboltban, mert mindenki észrevette, hogy maga a címszereplő az utolsó pillanatig fel sem tűnt. Korra, a hős, az Avatar mindössze az utolsó percben lépett be a képbe. A 6. Földrengés (legalábbis hasonló) versenyzőjeként keresi kenyerét, és bárki kérdezi, nem ő az Avatar, csak hasonlítanak. Az ugrás egy dolog, de nem mutatni a főszereplőt az utolsó pillanatig? Merész húzás, Bryke, de nagyon bevált. Az előzetes videók alapján ugyanis tudjuk, hogy Korra a Déli-sarkra ment pihenni, ott maradt 2 és fél évig, majd azt hazudta, hogy visszatér a városba, és most látjuk, hogy igazából hova ment. Azt is tudjuk, hogy tesz majd egy kirándulást a mocsárba, ahol feltehetően Toph-fal és a saját múltjával kell majd szembenéznie. És ez azért zseniális húzás, mert Korra lelki állapotát tükrözi. Mindenki ment tovább ebben a 3 évben, a világ, a Krew, a levegőidomárok, Kuvira. Mindenki, kivéve Korra. Ő még a Vörös Lótusz miatt átélt traumájával küzd, és inkább elmenekült a világ elől. Így, ahogyan a világnak sem, az epizódnak sem volt szerves része. Ennyi idő után Korra elhitte, hogy nincsen rá szükség. Azt is tudjuk az előzetes alapján, hogy lesznek visszaemlékezések erre a 3 évre, és hogy Korra idővel újra részese lesz a világ vérkeringésének, de ehhez idő kell majd neki. Amit személy szerint imádok, mert így lesz idő úgy körbejárni Korra lelki világát, ahogyan azt még soha senkivel nem tette a sorozat.

 Összességében tehát egy vérbeli bevezető résszel van dolgunk. Eleget elárult abból, mik történtek, hogy egy alapot felállítson, de nem lőtt le mindent, lesznek még itt bőven visszaemlékezések. A karakterek többségét elindította abba az irányba, ami később fontos lesz, és vázolta a világ mostani állapotát. Mi mást várhatunk a vég kezdetétől? Bryke ennyi év után is tudja, hogyan kell történetet bevezetni.

8/10

Még nincs hozzászólás.
 
Hirdetés
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Chat

 

 
Főmenü

 

Válassz az alábbi menüpontok közül :)

 
LINK US:
 

   

 

 

 
Legend of Korra

Várható megjelenések:

 

Cím: LoK: Turf Wars Part One
Formátum: képregény
Megjelenés: július 26.
Rövid leírás: Korra ás Asami egy párként térnek vissza a Szellemvilágból... és a Köztársasági Városban nem találnak mást, csak politikai katyvaszt és ember vs. szellem konfliktust!

 

Cím:A:TLA: North and South
Formátum: keménykötésű könyv
Megjelenésoktóber 25.
Rövid leírás: Az Észak és Dél trilógiát összefoglaló könyv.

 

 

Cím: LoK: Turf Wars Part Two
Formátum: képregény
Megjelenés: 2018. január 30.
Rövid leírás: A triádok fenyegetik a közbiztonságot, Zhu Li indul a választásokon és Korra küzd azzal, hogy mindezek mellett Avatarként pártatlan maradjon.

 

 

 
Szavazás
Olvasod a képregényeket?

Igen, eddig mindet elolvastam
A legtöbbet elolvastam
Csak egyet-kettőt olvastam
Egyáltalán nem olvastam még Avatar képregényt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Az Oldalról

Az oldal az immár több millió ember kedvenc sorozatával, az Avatar: The 
Last Airbender illetve a The Legend of Korra c. sorozatokkal foglalkozik! Itt mindent megtalálsz! 

Nyitás: 2008. dec. 27.
Zárás: ???
Ajánlott böngésző: Chrome / MF
Képfelbontás: 1024x768 (vagy nagyobb)
Elérhetőség: katarafansite@citromail.hu
Facebook: Katara FanSite
Szerkesztők: Szofi11, Gergő & Norbi
Design: The Legend of Korra

Amerika:
Sorozat:
The Legend of Korra

Következő: -
Hol? -
Mikor?-
 

Magyarország:
Sorozat: -
Következő: -

Hol? -
Mikor? 

 

 
Language Change


Angol/English
 Magyar/Hungarian


 
Számláló
Indulás: 2008-12-27
 

Free counters!

 

 


Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!