Katara FanSite - Hungarian Avatar: The Last Airbender and The Legend of Korra Site || Aang és Korra Legendája
Főoldal/Frissítések

405: Ellenség a Kapuk Előtt (értékelés)

 Haladunk tovább Korra Legendájának legújabb részében, és a cím bizony találó, Zaofu veszélyben van. Ahogyan mindig, most is javaslom, hogy aki még nem tette tekintse meg a részt a Boukendan feliratával, aki pedig túl van rajta, az tartson velem az értékelés során.

 Múlthéten "panaszkodtam", hogy már igazán beindulhatnának az események, persze csak panaszkodtam azt megemlítve, hogy ez első 4 fejezet is bőven a kiváló minőség kategóriába tartozott (a Korra Egyedül részért díjat a készítőknek, de sürgősen). Így, az 5. epizódnál már nem lehet egy szavam sem, a feszültség érezhető volt, a közelgő csata pedig elkerülhetetlen - mivel, tudjátok, a következő rész címe konkrétan Zaofui Csata. A karakterek egy része kénytelen volt szembesülni a kegyetlen valósággal, a másik része pedig kétségbeesetten próbálja rendbe tenni a dolgokat. Na jó, talán Kuvira nyugodtan aludt el az események után, mivel nem tudta, Su mit tervez.

 Kezdeném a szálak felsorolását az egyik személyes kedvencemmel, Asami dilemmájával. Egy olyan fejezetben, ahol sorsok dőlnek el és családi valamint üzleti bonyodalmak tornyosulnak nem túl meglepő, ám annál jobb húzás betenni Satoék eddig elhanyagolt családi drámáját. Persze, az első könyvben körbejárták Hiroshi bosszúvágyát és azt, hogy hogyan fordult még saját lánya ellen is a cél érdekében. Őt azonban legyőzték, börtönbe került, és tetteinek következményeivel Asaminak kellett számolnia. A második könyvben láthattuk, mennyit küzd a vállalatért, ami aztán a csőd szélére jutott. A harmadik könyvben Miss Sato végre a csúcsra ért, sikeres üzletasszonyként töltötte az elmúlt 3 évet, tisztára mosta a Sato nevet, és még személyes problémái sem adódtak. Most azonban újra eljött az idő, hogy Asami lelki világával is foglalkozzunk egy kicsit, és mi is lenne jobb, mint egy apa-lánya találkozó. Így utólag kicsit megkérdőjelezhető, hogy 2 könyvön át miért nem jött szóba Hiroshi, de engem kárpótoltak ennek a fejezetnek a jeleneteivel. Olyan büszke voltam nézőként Asamira, hogy egyrészt odament az apjához, és megmondta, hogy hagyja békén, másrészt, hogy mégis megpróbált neki megbocsátani. Emlékezzünk az első könyv fináléjára, amikor Sato megpróbálta megölni a lányát. Ennek ellenére ugyanez a lány hajlandó egyáltalán megpróbálni túllépni mindezen. El kell ismerni, Asami Sato az egyik legjószívűbb és mind lelkileg mind morálisan legerősebb karakter a sorozatban. Mégis, nem tudom lerázni azt az érzést, hogy ez csak bajba fogja sodorni. Hiroshi egyelőre őszintén látszik, de ez így túl szép, hogy igaz legyen. Én teljes szívemből jót akarok Asaminak, de lássuk be, az első ét könyvhöz képest az utolsó kettőben eddig túl jó dolga volt. Meglátjuk, hogy mi lesz Satoék sorsa.

 Nem ők az egyetlenek, ahol megy a családi dráma, hiszen a Beifong család is egy áruláson próbálja túltenni magát. Su végre elmondta, pontosan mi is történt három éve, hogyan lett Kuviráből a Nagy Egyesítő és hogyan árulta el őt, a családot és az egész várost Baatar. Kuvira egy dolog, rá is lányaként tekintett Suyin, de a biológiai fia más tészta. Ebből a fejezetből kiderült, hogy az ifjabbik Baatar azért is ment el a későbbi menyasszonyával, mert ki akart lépni szülei árnyékából, és ezáltal jobban megismertük a karaktert. Ennek ellenére Kuvira még mindig sokkal erősebb, rétegeltebb és egyszerűen jobb karakternek tűnik. Baatar egyszerűen hálátlan, és észre sem veszi, hogy egyik árnyékból a másikba lépett, ám Kuvira igazi autokrata vezető. Nem feltétlen azt mondom, hogy Baatar nem jól megírt karakter, de kettejük közül nem ő az érdekesebb, és ezzel az epizóddal is inkább csak ellenszenves lett.
 És ha már Kuvira, akkor beszéljünk arról, hogy meddig képes elmenni. Baatarral ellentétben nem fejjel ment a falnak, és végiggondolta a dolog politikai, és nemcsak személyes részét is. Tudjuk, hogy a következő epizódban megostromolja seregével Zaofut, és azt hiszem jó eséllyel meg is tudjuk mondani, mi lesz a csata kimenetele. De mi lesz utána? Meddig akar terjeszkedni Kuvira? Vajon csak az egykori királyságot akarja átformálni birodalommá, vagy annyi nem elég? Ha nem, akkor jó eséllyel lehet a hatalomvágya a veszte is.

 Arra, hogy nagyon nem stimmel valami a fémidomárral már Varrick és Bolin is rájöttek. Még a pénzéhes kapitalista is belátta, hogy van, ami fontosabb a hatalomnál, és a naiv kis Bolinnak is meg kellett látnia az igazságot, hogy nem lesz minden jobb a birodalomtól. Bolin esete azért is érdekes, mert végre talált valamit, amiért dolgozhat, amiben hihet, és ami más, mint amit barátai csinálnak. 3 évig sikeres volt, úgy hitte, hogy jót tesz, és ráadásul önerőből, erre kiderül, hogy végig a rossz oldalon állt. A megvilágosodását szerintem még lehetett volna húzni, esetleg egy beszélgetés Korrával is belefért volna azelőtt, hogy elpártol Kuvirától. Továbbá már igazán ideje lenne, hogy Bolin kilépjen a saját kis világából, és megtanuljon kételkedni emberekben és eszmékben, és nagyon remélem, hogy ez elég lesz arra, hogy egy jó nagy löketet adjon neki a karakterfejlődés irányába. Bár, ki tudja miket csinálnak a táborban, ahová küldik...

 Másik megvilágosult emberünk Varrick, aki rájött, mikor kell lelépni, de arra nem, hogy mikor kell abbahagyni. Lehet, hogy géniusz, sikeres üzletember és karizmatikus személyiség, de el kell ismerni, már régóta érett, hogy Zhu Linak elege legyen belőle. Nem kizárt, hogy Varrick tényleg törődött az asszisztensével (valahol mélyen), de az biztos, hogy hálátlan volt vele szemben, így megérdemelte az árulást. Ennek ellenére valamilyen szinten meglepő Zhu Li, a hű segítő árulása, és nem tartom kizártnak, hogy mindez egy csel. Ugyanakkor, az sem lenne meglepő, ha tényleg végig Kuvira oldalán állna. Ki tudja, bármi lehet ebből, úgyhogy szép kis szituációt teremtettek most az írók, rengeteg lehetőséggel.

 Végezetül Korra is visszatért a világ ügyeihez és igyekezne Avatarhoz hűen végezni a dolgát, ez azonban rendkívül nehéz. A mostani szituáció 3 éve indult, Korra azóta sem volt jelen, így nem várhatja el, hogy egyszer csak megjelenik és mindent helyrepofoz. Az igazán szép az egészben az, hogy nem is gondolja, hogy ez így megy. Gyönyörűnek tartom azt a szálát, amit Korrával már az elejétől kezdve vezetnek, és kezdünk a tetőpontra érni, amikor már tényleg kész lesz tanulni a múlt hibáiból. Ebben az epizódban kicsit passzív volt, nem akart belevágni a dolgok közepébe ezért finoman közelítette meg a helyzetet, így viszont nem ért sokat a jelenléte. Megvolt első találkozása Kuvirával, mint Nagy Egyesítővel, akinek már sikerült megingatnia az Avatar hitét. Mocsár vagy sem, Toph vagy sem, Korrának még bizony meg kell tennie pár nagy lépést ahhoz, karakterfejlődésének csúcsára érjen, ám biztos vagyok benne, hogy legalább olyan szép pillanat lesz, mint amilyenek már eddig is láthattunk útja során. Egy igazi ütközet Kuvirával, az lesz érdekes. Meg persze az, hogy milyen bajba sodorja őt diplomáciailag Su a kis merényletével.

 Összességében tehát begyorsultak az események, a karaktereket nem hagyják nyugton, folyamatosan merülnek fel az újabb kérdések és a 4. könyv halad tovább. Dinamika megvolt, kellően sok problémával foglalkoztak anélkül, hogy gyorsnak éreztem volna, mindenki maradt a saját szerepében, és a zene továbbra is fantasztikus.

8/10

2014.11.03. 13:58, szofi11 Vissza a bloghoz
2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.11.04. 08:09
liveseer

Szép összefoglaló, mint mindig.

Szofi11, tényleg el kéne gondolkozzál az irodalmi műnemekkel kapcsolatban, mert szépen átlátod a részleteket az LoK epizódjaiban.

Nem azt mondom, hogy főállásban ezzel foglalkozz majd, hanem mint másodállás, fordítói munka, tartalom kigyűtés és hasonlók. Mindenesetre ez a képesség/érdekeltség a hasznodra vállhat így, vagy úgy...

Én is tudok írni szép szövegeket, de ha egyszer félbehagytam akkor nem biztos, hogy folytatom is, két nap nem egy univerzum szinten vagyok olykor.Persze van írás/gyűjtemény amit lelkesen folytatok, de téma válogatja, hogy melyiket.

Mondjuk én a papír alapú jegyzetelést preferálom 'mert az mindig szemelőtt van.

A lényeg, hogy meg kell találni az ideált amit jónak érzel, ezzel kezdődik.


Válasz:

Köszönöm neked is!

Értem, mire gondolsz, nagyon nehéz félbehagyni majd folytatni, én pl. szinte soha nem tudok befejezni valamit később (ez egy ritka kivétel volt, az Asami és Hiroshi rész egy nappal a többi előtt készült). Van, hogy nincs akkora kedvem vagy esetleg időm megírni ezeket, de akkor gondolok az ilyen kommentekre, meg arra, hogy mikor írjak részenként kritikát, ha nem az utolsó évadnál. Meg persze ott van az is, hogy én így tudom a legjobban feldolgozni az epizódokat, hogy végiggondolom és leírom az egészet. Nem kevés gondolat spontán jön, írás közben.

És abszolút egyetértek, kell egy alap, meg utána motiváció is, de ha megvan, akkor minden adott. Szurkolok, hogy te is mindig megtaláld a megfelelő témát, és hogy motivált maradj!

Idézet
2014.11.03. 19:06
Tarrlok

HÚHA :D :D 

szofi IMÁDOM olvasni a kritikáidat

annyira jól megfogalmazod ..... komolyan mondom könyvet kéne irnod :D

amugy komolyan reménykedem abban hogy Asami apja megbánta amit tett és átáll a jó oldalra 


Válasz:

Köszönöm :) Könyvet a sorozatról írt kritikáimból? :D

És én is nagyon remélem, hogy Hiroshi őszinte, csak kicsit szeptikus is vagyok. Mindegy, reméljük, hogy jól fognak alakulni a dolgok :D

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hatalmi harc 1.rész


 

 
Chat

 

 
Főmenü

 

Válassz az alábbi menüpontok közül :)

 
Facebook:
 

   

 

 

 
Legend of Korra

Várható megjelenések:

 

 Cím: A:TLA: Imbalance Part One
 Formátum: képregény
 Megjelenés: december 18.
 Rövid leírás: A régi kolóniákban megy a tűz- és földidomár együttműködés, ám a köztük és a nem-idomárok között lévő feszültség kezd erőszakossá fordulni.

 Cím:A:TLA: Team Avatar Tales
 Formátum: képregény antológia
 Megjelenés2019. január 2./15.
 Rövid leírás: Az Avatar Csapat néhány kalandját összefoglaló gyűjtemény.

 

 

 Cím: LoK: Turf Wars Library Edition
 Formátum: keménykötésű könyv
 Megjelenés: 2019. március 26.
 Rövid leírás: A Hatalmi harc trilógiát összefoglaló könyv.

 

 

 

 Cím: A:TLA: Imbalance Part Two
 Formátum: képregény
 Megjelenés: 2019. április 16.
 Rövid leírás: Az Egyensúlyhiány trilógia második része.

 

 

 Cím: LoK: An Avatar's Chronicle
 Formátum: keménykötésű könyv
 Megjelenés: 2019. május 21.
 Rövid leírás: Korra Avatar kalandjaira visszaemlékező gyűjtemény.

 
 
 
Cím: LoK: Ruins of the Empire Part One
 Formátum: képregény
 Megjelenés: 2019. május 21.
 Rövid leírás: Korrának el kell döntenie, kiben bízon, hiszen a Föld Királyságának jövője a tét.
 

Cím: A:TLA: The Rise of Kyoshi
 Formátum: regény
 Megjelenés: 2019. július 16.
 Rövid leírás: A Kyoshi duológia első része, amiben a legendás Avatar korai éveivel ismerkedhetünk meg.

 

 

 

 
Szavazás
Olvasod a képregényeket?

Igen, eddig mindet elolvastam
A legtöbbet elolvastam
Csak egyet-kettőt olvastam
Egyáltalán nem olvastam még Avatar képregényt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Az Oldalról

Az oldal az immár több millió ember kedvenc sorozatával, az Avatar: The 
Last Airbender illetve a The Legend of Korra c. sorozatokkal foglalkozik! Itt mindent megtalálsz! 

Nyitás: 2008. dec. 27.
Ajánlott böngésző: Chrome / MF
Képfelbontás: 1024x768 (vagy nagyobb)
Elérhetőség: katarafansite@citromail.hu
Facebook: Katara FanSite
Szerkesztők: Szofi11, Gergő & Norbi
Design: Avatar Comics

 

 
Language Change


Angol/English
 Magyar/Hungarian


 
Számláló
Indulás: 2008-12-27
 

Free counters!

 

 


STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK