Katara FanSite - Hungarian Avatar: The Last Airbender and The Legend of Korra Site || Aang és Korra Legendája
Főoldal/Frissítések

3. Könyv: Változás összefoglaló

 A mai nappal a Változás könyve is véget ért, így holnap jön az utolsó, az Egyensúly. Addig pedig tekintsünk vissza erre a 3. könyvre.

 Talán ez a könyv a leghűebb a címéhez Korra Legendájában, mert bizony nagy Változás volt az egész. Azon túl, hogy rengeteg új, fontos karaktert kaptunk és hogy a régiek fejlődtek, az egész világ nagy változáson ment keresztül. Miután Korra nyitva hagyta a portálokat, a szellemek és az emberek világa újra járhatóvá vált mindenki számára. Ez nemcsak azt jelentette, hogy többek között Raiko elnöknek is meg kellett barátkoznia a ténnyel, hogy a szellemek ellepték az emberek világát, hanem ennél még sokkal többet. Az Együttállás egyensúlyt is hozott a világba, illetve arra egy esélyt, hiszen eddigi nem-idomárok véletlenszerűen lettek megajándékozva a levegőidomítás erejével, így pedig esély nyílt egy új Levegő Népének építésére. Így köti többek között össze a Szellemek és az Egyensúly könyvét a Változásé. Nagy változással kezdődik, és naggyal is zárul, ráadásul a következmények bőven átnyúlnak majd a következő könyvre.

 A Változás könyve nagy hangsúlyt fektetett a karakterekre. Talán minden eddiginél több szereplő volt a képben, de mindenkinek igyekeztek megadni a kellő figyelmet, még karakter centrikus töltelékepizódokat is kaptunk, amik merész húzásnak számítanak egy 13 fejezetes évad esetén. Itt azonban működött, a sok szál valahogy megfért egymás mellett. A változás természetesen kulcsszó volt mindig, így a szereplők közötti kapcsolatokban, a politikában, és a világ egyensúlyában is. Az első két évados, inkább romantikus felfogás helyett itt újra a barátságon és a családi kapcsolatokon volt a legnagyobb hangsúly. Asami és Korra nem engedték, hogy a Makóval történtek barátságuk közé álljanak, Lin 30 év után kibékült féltestvérével, Mako és Bolin pedig megtudták, milyen nagy családjuk is van. Szerelemből most sem volt hiány, Bolin végre talált magának egy megfelelő lányt Opal személyében és Jinora is közelkerült egy másik új légidomárhoz, Kaihoz, viszont nem ez volt a kifejezett központban, ami jót is tett az évadnak. Helyszínileg és változtattunk, a város, a Szellemvilág és a Déli-sark után újra meglátogattuk a csapattal együtt Ba Sing Se városát, a Si Wong-sivatagot és az Északi Levegő Templomát.

 Ahogyan megszokhattuk, érkeztek új antagonisták és velük együtt új eszmék. A Zaheer által vezetett Vörös Lótusz főleg négy tagjával ismerkedhettünk meg, akik egy-egy elemet képviseltek különleges módon, és talán ez is tette őket olyan halálossá. Céljuk pedig az anarchia volt, hitték, hogy a természetes rend a káosz, és hogy nincs szükség kormányokra, vagy az például az Avatarra sem. Így tehát az egyenlőség és a spiritualitás után jött a szabadság elve, ami megint szép és nagyon jól hangzik, de képviselőik megint túlzásokba estek. Ettől függetlenül a Vörös Lótusz igazi fenyegetést jelentett az egész évad során, és ugyan végső céljuk nem sikerült, azt hiszem elmondható, hogy nyomot hagytak maguk után. A Föld Királyságában és Korra lelkén biztosan.

 És akkor nézzük is azt a sok új karaktert. Rögtön kezdeném egy olyannal, aki nem is volt olyan új, inkább egy ismerős arc. Katara után Zukót is láthattuk öreg korára, és bár eltelt számára is egy jó 70 év, a tűzidomár még mindig tud valamit. Továbblépve az új légidomárok személyében is rengeteg új arc bukkant fel, elsőként rögtön a bajkeverő Kai, aki hamar megtanult tisztességesebben élni, és hamar megtalálta a közös hangot Jinorával. Egy másik új légidomár volt Opal, Toph unokája, aki szintén hamar beleszeretett egy régi kedvencbe, Bolinba. Na de Opal, nem Lin elveszett lánya, hanem unokahúga, hiszen az anyja Suyin Beifong, Toph kisebbik lánya. Ő a képbe Zaofu városával, Opalon kívüli négy gyermekével, férjével, és a később nagyon fontos Kuvirával érkezett. Aztán még meg kell említenünk Hou-Tinget, az 53. Föld Királynőjét, aki hamar bebizonyította, hogy apjánál durvább lélek, viszont uralma sem tartott sokáig, Zaheer első áldozataként hamar búcsúztunk tőle. Éljen soká a királynő.

 Természetesen megmaradtak régi kedvenceink is. Kya kissé háttérbe szorult testvéreihez képest, de így is kapott egy-két harcjelenetet. És az ok arra, hogy kevesebb időt kapott az volt, hogy bátyja, Bumi levegőidomár lett, és öccse, Tenzin felelőssége volt őt és az összes többé légidomárt tanítani és egy új nemzetet létrehozni. A mesternek segített lánya, Jinora, aki ez előző könyvhöz méltóan most is megkapta a maga útját, amit tisztességgel be is járt, és talpraesettségének hála a fináléban ő lett generációjának első mestere (és az első női légidomár mester az elmúlt 170 évben). Lin újra nagyobb szerepet kapott, ezúttal családja miatt, és egy egész epizódot szenteltek annak, hogy miért is ekkora a szakadék közte és féltestvére között. A fiatalok pedig, az Avatar Csapat újra összetartott, a könyv gyakorlatilag egészét együtttöltötték. Ennek megfelelően inkább csapatként volt rajtuk hangsúly, de mindenki megkapta a maga pillanatait. Bolin megpróbálkozott a fémidomítással, majd kiderült, hogy ő egy másik, még ritkább alfajhoz ért, a lávaidomításhoz. Ezen kívül Korra, Eska és Ginger után végre megtalálta a hozzáillő lányt Opalban, így végre boldog is lett. Mako megtanult nem kínosan viselkedni két ex-barátnője körül és továbbra is segített, ahol tudott. Nyomozói képességeinek és önfeláldozásának is nagy szerepe volt, ahogyan annak is, ahogyan Bolinnal együtt megtalálták a családjukat. Még Asamival sem történt semmi tragikus, visszaállította vállalatának régi fényét és bőven tartotta a tempót idomár társai mellett. Harcosként, üzletasszonyként, mérnökként és barátként is bizonyított az egész évad alatt.

 Maradt a címszereplő, Korra. Az Avatar útja érdekesen alakult a könyv során. Eleinte igyekezett az Együttállás következményeivel foglalkozni, majd rájött, hogy már nincs mit tenni vele, inkább arra koncentrál, ami most van. Segített Tenzinnek az új légidomárok toborzásában és Zaofuba látogatva ő lett az első fémidomár Avatar. Mindeközben Makóval elsimultak közöttük a dolgok, Asamival csak szorosabb lett a barátságuk, és Korra maga bölcsebb lett, mint valaha. Az évad közepén két olyan epizódot is kaptunk, aminek központjában nem is ő állt, és nem is kellett, hiszen Korra mindent kézben tartott. Talán ebben a könyvben volt a legkiegyensúlyozottabb és sokáig jól is alakultak a dolgok. Aztán jött a Vörös Lótusz, és Korra csapatával együtt utánuk indult. Az évad végén meg kellett hoznia a végső áldozatot, önként feladta magát az anarchistáknak, hogy megmentse az új Levegő Népét. És bár végül sikerült megmenteni mindenkit, beleértve őt is, Korra olyan traumán ment keresztül, ami még sokáig kísérteni fogja. Legalább három évig. A fináléban történtek gyökeresen változtatják meg Korra személyiségét, és mindez alapot ad annak az útjának, amit majd a következő könyvben kell megtennie. Talán ezért is ennyire tragikus az utolsó képkocka, a lány már éppen kezdte megtalálni saját magát és erre elveszít mindent. "Új nem növekedhet a régi elpusztítása nélkül", mondta Laghima Guru, és most pontosan ez történt Korrával. A Vörös Lótusz elpusztította a régi énjét, és amikor legközelebb látjuk már az új önmagát fogja építeni.

 Összességében ez egy akció dús és mégis a karakterekkel eleget foglalkozó évad volt. Egyszerre nyújt tökéletes kapcsolatot a Szellemek és az Egyensúly könyvei között, és önmagában is megállja a helyét. Főleg a régi és az új közötti harmónia volt meg tökéletesen, ahogy régi helyszíneket láttunk az újak mellett, vagy éppen a régi szereplőket egészítették ki és tanították az újak. És mindennek a végén persze ott volt a finálé, aminek következményeit a következő könyvben láthatjuk. Talán minden eddiginél több erőszak is látható volt a mély témák mellett, ami talán vagy talán nem okozta közvetlenül azt, hogy a sorozat ennek a könyvnek az idején váltott online formátumra. De hiába a produkciós és marketing problémák, ha egyszer az egyik legelismertebb évaddal van dolgunk. Tényleg nagy Változást hozott, és a következő évad dolga lesz Egyensúlyt hozni.

Kedvenc epizód(ok):

  • 301: A Breath of Fresh Air
  • 303: The Earth Queen
  • 306: Old Wounds
  • 310: Long Live the Queen
  • 313: Venom of the Red Lotus 

2015.02.08. 19:06, szofi11 Vissza a bloghoz
1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2015.02.08. 22:30
Norbi-6110

A legjobb akciókat, csatajeleneteket és párharcokat tartalmazó évad, volt ez, de a nick mégis mindegyik résznél sírt azon, hogy kevés az akció. (ez röhejes)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Hirdetés
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Chat

 

 
Főmenü

 

Válassz az alábbi menüpontok közül :)

 
LINK US:
 

   

 

 

 
Legend of Korra

Várható megjelenések:

 

Cím: LoK: Turf Wars Part One
Formátum: képregény
Megjelenés: július 26.
Rövid leírás: Korra ás Asami egy párként térnek vissza a Szellemvilágból... és a Köztársasági Városban nem találnak mást, csak politikai katyvaszt és ember vs. szellem konfliktust!

 

Cím:A:TLA: North and South
Formátum: keménykötésű könyv
Megjelenésoktóber 25.
Rövid leírás: Az Észak és Dél trilógiát összefoglaló könyv.

 

 

Cím: LoK: Turf Wars Part Two
Formátum: képregény
Megjelenés: 2018. január 30.
Rövid leírás: A triádok fenyegetik a közbiztonságot, Zhu Li indul a választásokon és Korra küzd azzal, hogy mindezek mellett Avatarként pártatlan maradjon.

 

 

 
Szavazás
Olvasod a képregényeket?

Igen, eddig mindet elolvastam
A legtöbbet elolvastam
Csak egyet-kettőt olvastam
Egyáltalán nem olvastam még Avatar képregényt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Az Oldalról

Az oldal az immár több millió ember kedvenc sorozatával, az Avatar: The 
Last Airbender illetve a The Legend of Korra c. sorozatokkal foglalkozik! Itt mindent megtalálsz! 

Nyitás: 2008. dec. 27.
Zárás: ???
Ajánlott böngésző: Chrome / MF
Képfelbontás: 1024x768 (vagy nagyobb)
Elérhetőség: katarafansite@citromail.hu
Facebook: Katara FanSite
Szerkesztők: Szofi11, Gergő & Norbi
Design: The Legend of Korra

Amerika:
Sorozat:
The Legend of Korra

Következő: -
Hol? -
Mikor?-
 

Magyarország:
Sorozat: -
Következő: -

Hol? -
Mikor? 

 

 
Language Change


Angol/English
 Magyar/Hungarian


 
Számláló
Indulás: 2008-12-27
 

Free counters!

 

 


Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!