Katara FanSite - Hungarian Avatar: The Last Airbender and The Legend of Korra Site || Aang és Korra Legendája
Főoldal/Frissítések

408: Visszaemlékezések (értékelés)

 Tudjátok jól, hogy általában ezt írom: haladunk tovább, újabb rész, újabb értékelés. Nos, ebben az esetben talán a "haladunk tovább" nem éppen találó. Mindenesetre itt az ideje értékelni, és előre szólok, hogy főleg a produkcióról, és nem magáról az epizódról lesz szó.

 Ha bárki azt várná, hogy szapulni fogom a részt, akkor csalódást kell okoznom. Ha bárki azt várná, hogy egy rossz szavam sem lesz, akkor is csalódást kell okoznom. Szeretném mind a jó mind a rossz oldalt kiemelni, és csak azután ítéletet hozni. Amit természetesen ti is megtehettek kommentekben, bár a hétvége folyamán ezt a lehetőséget már többen kihasználtátok.

 Kezdjük magával a sztorival, és azután beszélhetünk mindenféle produkciós problémáról és minősíthetjük a csatornát. Három nagy egységből állt a fejezet, Mako, Korra és Varrick/Bolin emlékeiből. Az elsőben Mako Wu Hercegnek, unokatestvérének és nagymamájának mesélte el a Korrával (és Asamival) való kapcsolatának történetét, és a végén arra a következtetésre jutott, hogy jobb jegelni a párkapcsolatokat.
 Korra ellenségeire, sikereire és kudarcaira tekintett vissza. Először Asami majd Tenzin nyugtatgatták, hogy ugyan mindig lesznek új ellenségeket is kihívások, a cél az egyensúly elérése.
 Végül Varrick a szökevény barátainak mesélte el Bolin, vagyis inkább Nuktuk történetét, és a három közül ez volt az igazi mese, aminek valóságalapja nem sok volt.

 Személyes véleményem magáról az alapsztoriról illetve annak kivitelezéséről: én annyira nem utálom a filler-részeket, láttunk már belőle párat az Avatar univerzumában és egyikre sem mondanám, hogy rossz volt. Továbbá magával a visszaemlékezés ötletével sincsen gondom, bár jobban szerettem volna, ha olyasmihez nyúlnak vissza, amit még mi sem láttunk, de később még írok arról, hogy miért nem lehetett azt csinálni. Alapvetően azt is jó ötletnek tartom, hogy a nagy finálé előtt tekintünk vissza, ahogyan azt eredeti sorozatnál is tettük. Igen, igen, The Ember Island Players (A Parázs-Sziget Színészei) egy teljesen új animációs, vicces és önironikus epizód volt, ami azóta is közkedvelt a fanok között, és ehhez képest a Remembrances bizony elmaradt. Ám ha egy kicsit félretekintünk attól, hogy a készítőknek muszáj volt egy alacsony-költségvetésű visszatekintést készíteni, akkor ez az epizód is megállja a helyét. Ha már muszáj egy ilyen, akkor használjuk ki, tisztázzunk néhány dolgot, például (az általam mélyen megvetett) szerelmi háromszög kérdései, és hogy Mako miért is viselkedett úgy ahogy. Vagy, hogy Korra miket tanult ellenségeitől, és hogyan jutott el idáig. Vagy, tegyük helyre a megosztó 2. évadot, természetesen némi öniróniával ismét. Legjobban ezt imádtam a részben, hogy igenis itt képesek arra a készítők, hogy tudomásul veszik saját hibáikat és előnyükre fordítják azokat, ez volt a nagy sikere a már említett színházas előadásnak is. Itt olyanok voltak megfigyelhetőek, mint Varrick Vaatu formájára tett megjegyzése, Jinora mágikus deus ex machinája, és a mindenki által lenézett Unalaq. Vagy visszamehetnénk Mako sztorijához, és akkor a közönség a három hallgató volt, akiket zavart a fiú határozatlansága, ahogy az anno a nézőket is. Röviden összefoglalva nekem tetszett az önirónia, amivel dolgoztak, és a lehetőség, amit kihasználtak.
 Ami nem tetszett, hogy másra is koncentrálhattak volna. Oké, legyen benne a szerelmi háromszög tisztázása, legyen benne Korra tanulásának folyamata, ám a Bolin-Varrick vonal az már tényleg csak humor volt. Az utolsó 9 perc helyett valami fontosabbra is visszatekinthettek volna, valamire, amire talán nem emlékszik mindenki, és még fontos lesz a 4. könyv hátralévő részében. Gondolok itt a Levegő Nomádjaira, a Köztársaság-Város vagy a Föld Birodalmának politikai helyzetére, esetleg a szereplők személyes kapcsolataira. Persze, ezeknek egy része benne volt az első kettő részben, de a harmadik is koncentrálhatott volna valami... fontosabbra.

 Úgy gondolom tehát, hogy amit lehetett azt nagyjából kihozták a helyzetből. Személyesen nem voltam megelégedve a történetekkel, amiket kiválasztottak a visszaemlékezésekre, de amit bevállaltak azt meg is csinálták. És hogy miért kényszerültek egy ilyen klip-epizódra? Mert a Nickelodeon csatorna egy aljas, semmirekellő... oké, nem fogom szidni. Maradjunk annyiban, hogy nem kezelik jól a sorozatot.
 Bryan Konietzko, az egyik készítő tumblr oldalára írta a rész előtt magyarázatát, hogy csökkentették a költségvetést és ezért kellett egy ilyen rész. Sokan kérdezték, hogy akkor miért nem csak 12 rész volt? A válasz az, hogy a Nick-nél annyira okos emberek vannak, hogy kb. egy rész költségével megvágják a pénzüket, de a 13 epizódot elvárják. Igen, ide jutottunk, a készítőknek magyarázkodni kell a részek előtt, mert a csatornánál ennyi inkompetens diplomás dolgozik. Tavaly is érezni lehetett, hogy a Nick nem bánik túl jól a sorozattal (hogy finoman fogalmazzak), de igazából ezt tartom a Nick eddigi leggusztustalanabb, és remélem utolsó húzásának.

 Ám pont ezért gondolom, hogy megértőnek kell lennünk, nekünk, fanoknak. Pont ezért gondolom úgy, hogy viszonylag tisztességes epizódot kaptunk, már a körülményekhez képest, és tudomásul kell vennünk, hogy nem a készítők csapatának hibája volt, felsőbb erők dolgoztak itt. Hallottam reakciókat, hogy sokaknak csak az volt ezzel a résszel a baja, hogy pont az utolsó könyvben, pont a finálé előtt, amikor minden rész számít. Erre én csak azt tudom válaszolni, hogy szerintem pont most kellett egy ilyen. 5 rész van hátra, Sozin Üstököse "csak" 4 fejezetes volt, előtte a visszaemlékezős résszel, és működött. Most utoljára volt arra energia, hogy hátranézzünk, összegezzünk, és innentől kezdve meg megy a végső hajrá. Az előző immáron 108 Avatar epizód alapján én azt mondom, hogy Korra Legendája és a négy elem világa méltó befejezést fog kapni. 5 fejezet elég sok, emberek, bízzunk a készítőkben. Ez az epizód így alakult, muszáj volt így alakulnia, ám a következőkben visszatérünk az újonnan animált jelenetekhez, ahol nem lesz idő megállni.

6/10

2014.11.24. 14:03, szofi11 Vissza a bloghoz
5 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.11.26. 15:26
Korra

Visszarakják a TV műsorra! Győztek a rajongók! :D

Idézet
2014.11.25. 21:37
Korra

Ismét remek kritika, ahogy megszokhattuk, jól összeszedett vélemény, köszönjük szofi11! :)

Nem fűzök hozzá sokat, a feliratos epizód alatt én már összefoglaltam a véleményemet, de egyetértek, a nick bánásmódjánál sokkal többet érdemelne mind a sorozat, mind a készítői. És bizony, vészesen közelítünk a fináléhoz, elkezdhetjük lelkiekben felkészíteni magunkat a búcsúra... de az már biztos, hogy fantasztikus zárása lesz, a negyedik évad eddigi epizódjai alapján csak erre tudok következtetni.

Idézet
2014.11.25. 18:56
arin94

Sajnálatos hogy a nick igy bánik az AVATAR sorzatall.

 

Idézet
2014.11.25. 18:51
Lem

Szépen összeszedett vélemény, ezt olvasva jöttem rá, hogy engem is az zavart, hogy a Varrick-féle sztori helyett lehetett volna valami "fontosabb". (Meg az, hogy szépen felhánytorgatta a rész, mennyire haragudtam Makóra az Asamival való játszadozás miatt - szerencsére önkritikusan). Egyébként tényleg nem lett olyan rossz a körülményekhez képest, teljesen jól átjött az igyekezet, hogy érdekessé próbálták tenni. 

Az rendben van, hogy a finálé elé rakták ezt a részt, csak azért érezzük szerintem annyira zavarónak, mert a könyv maga nagyon rövid (és mert túlságosan beleéltük magunkat az előző rész befejezése után a mocsárban várható izgalmakba :P).
 
Szomorúan olvasom, ha valaki a készítőket szidja, mert úgy látom, hogy az egész Avatar-szériában szívük-lelkük benne van, náluk jobban senki sem szereti a sorozatot. Már csak az is őket igazolja, hogy azután, hogy a Nick így (el)bánt a műsorral és tojik rá, ők mégis tartják a színvonalat. Persze a véleményemhez hozzájárul, hogy találkoztam némi kulisszák mögötti anyaggal meg talán kicsit elfogult vagyok, de akkor is :) 
Idézet
2014.11.24. 15:19
Nonbender Sokka

Először is a saját nevemben köszönöm a kritikát! Amikor megnéztem a részt angol szinkronnal kimondottan nem tetszett. Aztán megnéztem újra már magyar felirattal és itt az olyan részek amiket nem értettem, értelmet kaptak és megtetszettek, de a részt még mindig nem tartottam igazinak. Aztán elgondolkodtam a magyarázaton és arra jutottam, hogy a körülményekhez képest nagyon jó rész lett. Csak annyit sajnálok, hogy egész előző héten azt vártam hogy Toph mit fog csinálni az erdőben és az a rész csúszik. :) Szóval igazából egész jó rész lett, én 10/7-et adok rá. :)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hatalmi harc 1.rész


 

 
Chat

 

 
Főmenü

 

Válassz az alábbi menüpontok közül :)

 
Facebook:
 

   

 

 

 
Legend of Korra

Várható megjelenések:

 

 Cím: A:TLA: Imbalance Part One
 Formátum: képregény
 Megjelenés: december 18.
 Rövid leírás: A régi kolóniákban megy a tűz- és földidomár együttműködés, ám a köztük és a nem-idomárok között lévő feszültség kezd erőszakossá fordulni.

 Cím:A:TLA: Team Avatar Tales
 Formátum: képregény antológia
 Megjelenés2019. január 2./15.
 Rövid leírás: Az Avatar Csapat néhány kalandját összefoglaló gyűjtemény.

 

 

 Cím: LoK: Turf Wars Library Edition
 Formátum: keménykötésű könyv
 Megjelenés: 2019. március 26.
 Rövid leírás: A Hatalmi harc trilógiát összefoglaló könyv.

 

 

 

 Cím: A:TLA: Imbalance Part Two
 Formátum: képregény
 Megjelenés: 2019. április 16.
 Rövid leírás: Az Egyensúlyhiány trilógia második része.

 

 

 Cím: LoK: An Avatar's Chronicle
 Formátum: keménykötésű könyv
 Megjelenés: 2019. május 21.
 Rövid leírás: Korra Avatar kalandjaira visszaemlékező gyűjtemény.

 
 
 
Cím: LoK: Ruins of the Empire Part One
 Formátum: képregény
 Megjelenés: 2019. május 21.
 Rövid leírás: Korrának el kell döntenie, kiben bízon, hiszen a Föld Királyságának jövője a tét.
 

Cím: A:TLA: The Rise of Kyoshi
 Formátum: regény
 Megjelenés: 2019. július 16.
 Rövid leírás: A Kyoshi duológia első része, amiben a legendás Avatar korai éveivel ismerkedhetünk meg.

 

 

 

 
Szavazás
Olvasod a képregényeket?

Igen, eddig mindet elolvastam
A legtöbbet elolvastam
Csak egyet-kettőt olvastam
Egyáltalán nem olvastam még Avatar képregényt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Az Oldalról

Az oldal az immár több millió ember kedvenc sorozatával, az Avatar: The 
Last Airbender illetve a The Legend of Korra c. sorozatokkal foglalkozik! Itt mindent megtalálsz! 

Nyitás: 2008. dec. 27.
Ajánlott böngésző: Chrome / MF
Képfelbontás: 1024x768 (vagy nagyobb)
Elérhetőség: katarafansite@citromail.hu
Facebook: Katara FanSite
Szerkesztők: Szofi11, Gergő & Norbi
Design: Avatar Comics

 

 
Language Change


Angol/English
 Magyar/Hungarian


 
Számláló
Indulás: 2008-12-27
 

Free counters!

 

 


STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK